Pu-erh: opravdový tukožrout? - 03

Publikováno v časopise d-Test  11/2006

Nápoje známé i neznámé

Čaj odedávna nesmírně ceněný, s velmi intenzivní zemitou vůní, červenou barvou a specifickou chutí, díky kterým získal přezdívku červené zlato. O léčbě tímto čajem se zmiňují prameny staré přes 1700 let! Postup jeho výroby se od přípravy černého čaje liší.

Pravý Pu-erh může být sklizen pouze v relativně malé oblasti v jižním Jün-nanu (Čína), nejlépe ze starých čajovníkových stromů napadených ušlechtilou plísní. Následuje proces fermentace, který trvá i několik let. Během měsíců se na proměně barvy a chuti čajových lístků podílejí specifické kmeny místních bakterií a plísní. Pu-erh můžeme s jistou nadsázkou přirovnat k ušlechtilému sýru či vínu. Čím je proces zrání delší a vstupní čajové lístky vybranější, tím je jakostní třída vyšší a účinky silnější. Skutečně kvalitní Pu-erh zraje několik let, nejdražší nabídku představují desítky let staré sklizně! Dříve byla tato sorta dokonce vyhrazena pouze čínskému císařskému dvoru. Pravý Pu-erh je vždy označen jakostní třídou (grade) od nejkvalitnější jedničky po nejméně kvalitní desítku. Nejlepší třída je dodnes označována jako dvorský čaj. Anglické označení je superior a jde vždy o čaj lístkový.
Jeho cena je však v řádu stovek eur a na našem trhu se s ním spíše nesetkáte. Pu-erh může být dobrým pomocníkem v boji s přebytečnými kilogramy. Řada klinických studií dokázala, že při změně stravovacího režimu a zvýšení tělesné aktivity hubnou sledované osoby snáze, když do jídelníčku zařadí právě tento čaj. Pu-erh stimuluje látkovou výměnu, dochází ke snížení hladiny tuku a cholesterolu, napomáhá i k samočistící schopnosti organismu. Chcete-li hubnout s pomocí tohoto čaje, má to smysl pouze tehdy, pokud sáhnete hlouběji do peněženky a koupíte si co nejkvalitnější Pu-erh."

Zdroj:
https://www.dtest.cz/clanek-1341/pu-erh-opravdovy-tukozrout?utm_source=GoCZ-R&utm_medium=1_PMax_2023&utm_campaign=1_PMax_2023&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIi6Dc5vu2hQMVRrCDBx0qVAphEAMYASAAEgKQZPD_BwE