Trvanlivost čajů a bylin

BYLINY A BYLINNÉ ČAJE

- byliny mohou mít různou trvanlivost; obecně se doporučuje je spotřebovat do jednoho roku od sběru a usušení, resp. výroby
- směsi bylin (s ovocem, pravým čajem, kořením apod.) se prodávají jako "bylinné či ovocné čaje" a jsou potravinou, která musí splňovat povolené složení dle vyhlášky (pokud nejde o registrované léčivo, tam se produkt řídí jinými pravidly)
- čisté byliny se prodávají jako "doplňky stravy"
- byliny a bylinné čaje je nutno označovat min. dobou trvanlivosti resp. dobou expirace
- byliny a bylinné čaje lze obecně konzumovat i po uplynutí uvedených lhůt, lze však předpokládat, že jejich účinky či senzorické vnímání nebude zcela OK

PRAVÝ ČAJ

- je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat minimální dobou trvanlivosti, znamená to, že i po této lhůtě jsou čaje (podle druhu) pitelné a nezávadné
- obecně má většina čajů delší trvanlivost, než je na nich uvedené datum (pokud jsou správně zabaleny a uchovávány) (1)
- na českém trhu se čaje prodávají tak, že u nich (obvykle) není uveden datum výroby a prodejce uvádí min. trvanlivost 2 roky (ode dne prodej

u vlastních dovozů znám rok a měsíc výroby čajů (a bylin), proto na webu uvádím datum sklizně/výroby a  zároveň uvádím odhad (4) reálné trvanlivosti, jež se liší podle druhu čaje a jeho zpracování a může být delší, než uvádí výrobce (vyskytující se v jiném právním a klimatickém prostředí); za reálnou trvanlivost považuji dobu kdy je čaj (při správném skladování) stále ve vynikající či dobré kondici; u některých čajů a bylin znám přesný den sklizně i výroby

"BLENDY" (sypané)

- na trhu se setkáváme se s produkty tvořené různými ingrediencemi (ovoce, koření, byliny, různé čaje a aromata a dokonce i zelenina) u kterých (dle mého) je trvanlivost těžko odhadovat
- v blendech se zpravidla používají čaje levné a produkty jsou označeny "marketingově", tak aby je zájemce koupil (obvykle je balení daleko dražší než náplň samotná)
- na baleních takových blendů se zpravidla o pravém čaji v nich nic bližšího nedozvíte (nevíte nic o datumu výroby, přesném původu a zpracování)
- u blendů je "lidová tvořivost producentů" neomezená a je potřeba si dávat pozor, za co své peníze utrácíte (!)
- často jsou blendy prodávány v otevřených nádobách a působí na ně světlo, kyslík, někdy i teplo (5)

ČAJE V NÁLEVOVÝCH SÁČCÍCH ("PYTLÍKOVÉ")

- hodnotit reálnou trvanlivost čajů balených do smáčecích (nálevových)  sáčků je těžká věc, zejména proto, že na baleních je obvykle uveden datum výroby a datum min. trvanlivosti (někdy "expirace"), což moc neříká o stáří zabaleného čaje
- na balení se obvykle nedočtete o konkrétním původu čaje, natož kdy byl sklizen, vyroben, jak skladován; datum uvedené na balení je obvykle datume zabalení čaje (!)
- čaj v sáčcích (pokud není každá porce zvlášť zabalena do ochranného balení) je vystaven působení kyslíku, vlhkosti, pachů apod. a zejména - pokud byl při výrobě podrcen - je velmi náchylný na stárnutí (2)

ČAJE ARCHIVNÍ

- čaje archivní (pokud se správně skladují) mají trvanlivost neomezenou, jde o čaje "tmavé" (hei-cha) typu Pchu-Er, Liu-Bao, Liu-An apod., některé čaje červené ("černé"), bílé, žluté, speciálně upravené (např. zakouřené, pečené aj.) a čaje polozelené (oolongy)
- při prodeji uvádím (na balení) min. trvanlivost vyjádřenou konkrétním datumem - obvykle 2 roky ode dne prodeje), datum reálné trvanlivosti neuvádím = z kategorie čaje - "archivní" - vyplývá relativně neomezená trvanlivost a doba použitelnosti (3)

REÁLNÁ (PRAKTICKÁ) TRVANLIVOST PRAVÝCH ČAJŮ

- je různá - podle druhu čaje:
čaje tmavé (hei-cha, typ pchu-er apod.) mají trvanlivost nejdelší - prakticky "nekonečnou"
čaje černé (červené)
- dárdžilingy - 3 až 5 let (i více u SF a pozdějších sklizní a typů zpracovaných jako oolong)
- indické (včetně CTC) - 5 a více let
- čínské, thajské, vietnamské, korejské, japonské apod. - 5 a více let
- turecké - 6 a více let 
čaje polozelené (oolongy)
- světlé - málo oxidované - 5 a více let
- tmavší - středně oxidované - 5 a více let
- tmavé - silně oxidované, pečené - 10 a více let
čaje zelené - 
čaje žluté - 
čaje bílé - 


(1) pokud vám někdo neprodá vyloženě starý čaj, s trvanlivostí je to pak problematické
(2) čaj rychle degraduje - mění své senzorické (chuťové aj.) vlastnosti
(3) velmi záleží na zpracování čaje (lisovaný/sypaný), na jeho balení (například v bambusu) a podmínkách předchozího i dalšího skladování (!)
(4) po více jak třicetileté konzumaci čaje pokládám své odhady za kvalifikované, prostě již vím jak se které čaje chovají a co lze od nich očekávat
(5) nezřídka na takové nádoby svítí sluníčko, jsou nevhodně umístěné (společně v regálech s kořením, v prostorech, kde se kouří "šíši" apod., ...nehledě na to, že jsou dózy často otevírány a čaje stále "větrány"
(6) reálná či praktická trvanlivost čajů je můj pojem, v literatuře se s ním nesetkávám - jde o předpokládanou dobu (ověřenou praxí), kdy lze čaj konzumovat aniž by byl považován za "starý"; je potřeba mít na paměti, že na změnách čaje (k horšímu a někdy i k lepšímu) má výrazný vliv jak se s čajem zachází (balení, podmínky skladování atd.)

doplňující informace (články):

"Jak čaje skladovat a archivovat"
"Jak čaj kupovat"
"Jak čaje blendovat (míchat)"
"Jak poznat čerstvost čaje"
"Co se starým čajem?"