Příprava hořkého melounu (okurky)

text v přípravě

(doporučená příprava:
je podobná přípravě běžného čaje, tj. 4 g (cca vrchovatou polévkovou lžíci) zalijte jedním litrem právě vroucí vody a luhujte alespoň 5 minut (i jakkoliv déle, resp. dle chuti); zalití opakujte vroucí vodou (dokud je nálev hořký); můžete použít i méně byliny, méně vody a časy luhování přizpůsobit; bylinu lze ponechat v konvičce, tzn. nálev neslévat, postupně jej odlévat do hrnku nebo šálků a konvičku občas doplnit vroucí vodou; vyluhovanou měkkou drť doporučuji sníst ("jen tak", okořeněné nebo vložit do salátu, smoothie, použít do polévky , při vaření apod.)
počet nálevů: 1 až několik (podle způsobu přípravy a času luhování)
alternativní přípravy:
zkuste i jiné způsoby přípravy praktikované a doporučované v Thajsku i jinde ve světě, zajímavá je minimalistická příprava v jediném šálku a tradiční fajnový čínský způsob přípravy vícenálevových čajů zvaný Gong Fu Cha [kung-fu-čcha], kdy vrchovatou čajovou lžičku mleté byliny vložte do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky s víčkem, zalijte vroucí vodou, luhujte 10-15 sekund a slijte do šálků stejného objemu jako množství nálevu v konvičce, celý postup opakujte několikrát, dokud je nálev hořký, dobu luhování si vysledujte podle vlastní chuti; bylinu můžete využit při přípravě koktejlů a smoothies, zalít jiným (právě připraveným) čajovým nálevem, zajímavá je příprava byliny jako ledový čaj a smíchání studeného nálevu s minerálkou; hořký meloun/okurku můžete smíchat s jiným suchým čajem a z vlastního originálního blednu připravovat neobvyklé nálevy; pokud vám vadí zakalený nálev, použijte velmi jemné sítko)