Rooibos

Multivitamín v šálku - zázračný rooibos z JAR (čl. č. 100/118-leden/únor 2024)

Rooibos obvykle vnímáme jako druh čaje. V čajovnách jej prezentují pod pojem „nečaj“ a je běžnou součástí mnoha čajových směsí. Jde však o bylinu, která s pravým čajem nemá nic společného! Rooibosem jsou sušené lístky keře „čajovníkovce kapského“ (lat. Aspalathus linearis), rostoucím výhradně na plantážích severně od Kapského Města – v malé horské oblasti Cederberg (1) Jihoafrické republiky.

Rooibos byl od nepaměti používán domorodými národy KhoiSan jako nápoj a bylinný lék. V roce 1772 se s ním seznámili nizozemští kolonisté a pokud se do Evropy dostal, nejsou o tom věrohodné zprávy. Díky neutěšenému historickému vývoji v JAR (monopolizace pěstování rooibosu, apartheid, obchodní embarga na vývoz apod.) spatřil rooibos svět až po demokratických volbách v roce 1994. A rychle jej dobyl…

Samotný název rooibos znamená v překladu „červený keř“. Rostlina z čeledi bobovitých je vzpřímený rozložitý, velmi variabilní keř. V divoké formě dorůstá až 2 m výšky. Jeho mladé větve září červenou barvou. Listy má jehlicovité, zelené, 15-60 mm dlouhé a až 1 mm silné. Žluté květy, které se objevují na jaře a začátkem léta, jsou jednotlivé nebo uspořádané v hustých skupinách na špičkách větví. Plodem je malý lusk kopinatého tvaru obsahující dvě tvrdá semena. Rooibos roste v různé nadmořské výšce od 300-600 m nad mořem a proti suchu je vybaven kořeny sahajícími až do třímetrové hloubky. Jedná se o endemický keř rostoucí pouze na jediném místě na světě, což jej činí unikátním. Jeho pěstování jinde je nemožné. Sklizeň probíhá od prosince do března. Jehličkovité listy se zpracovávají podobně jako čaj – pohmožděním, oxidací a usušením na slunci. Zelená varianta rooibosu se neoxiduje ale pouze rychle suší.

Rooibos lze snadno připravit a je tak nápojem vhodným pro každou příležitost. Dá se pít v neomezeném množství, horký i studený. Jako čaj se rooibos zalévá vroucí vodou a používá v množství 1 čajová lžička na 150-200 ml vody. Šálek je vhodné zakrýt, aby neunikala příjemná oříškovo-medová vůně. Výluh sléváme po cca 8-10 minutách a pijeme mírně zchladlý. Rooibos působí zrána povzbudivě, přes den výtečně hasí žízeň a večer uvolňuje napětí. Dá se dochucovat cukrem, medem, mlékem či citrónem a také jej lze výborně kombinovat s jinými nápoji (jako základní součást koktejlů a punčů). Rooibos lze použít coby výborný základ pro přípravu polévek a omáček, při podlévání pečeného masa nebo do marinád. Výhodou rooibosu je, že neobsahuje kofein ani jiné povzbudivé látky.

Nálev má uklidňující účinek na centrální nervovou soustavu. Doporučuje se při podrážděnosti, bolestech hlavy a nespavosti. Tlumí napětí a uvolňuje při lehčí depresi. Pomáhá při odstranění žaludečních a zažívacích problémů jako je nevolnost, zvracení, pálení žáhy, žaludeční vředy a zácpa, zmírňuje žaludeční křeče. Může pomoci při alergiích (senná rýma či astma). Při přímém použití na pokožku utišuje akné, svědění a ekzémy. Obsahuje antioxidanty, jež odbourávají volné radikály a zpomaluje tak proces stárnutí a brání oslabování imunitního systému. Je považován za dietní nápoj vhodný i pro děti, těhotné ženy a pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Doporučuje se při odtučňovacích kúrách.

A nakonec perlička: Kapské hory, jejichž západní část (1) je domovem rooibosu, vznikly (podobně jako naše území Českého masivu při hercynském vrásnění) před cca 360-320 mil. lety. To byla Afrika součástí velkého kontinentu Gondwana a zároveň superkontinetu Pangea, který se později rozpadl. „Geochronologicky“ (2) tak máme k území porostlém rooibosem velmi blízko 😊.

(1)
Cederberg, česky „Cedrové hory“ – pojmenované podle jehličnanu Widdringtonia cedarbergensis
(2) viz Geologický čas a cykly

chci si koupit rooibos (odkaz do e-shopu NepustilTea.cz)