Pijeme, pijeme, pijeme ... a obdivujeme čaj (i byliny)!

(... u každého dobrého čaje lze žasnout … a to doslova. Pokud si koupíme krásnou krabičku s dobrou náplní, máme co obdivovat svrchu i zevnitř. Je-li čaj (bylina) skutečně dobrý, je krásným balením jeho účinek (estetický i zdravotní) znásoben. Při nákupu a posléze doma tak máme k obdivování tvar i provedení balení, jeho design (barevnost, čitelnost, celkovou krásu apod.) a praktickou použitelnost. Po otevření se pak často divíme nad vnitřním balením čaje (mnoho krabiček má i vnitřní nápadité obaly) a nad čajem samotným. Zkoumání balení i čaje samotného patří mezi radosti, jež bychom neměli u čaje zanedbávat. S čajovo-bylinnou ochutnávkou je to podobné, dostanete obyčejnou krabici a uvnitř je skrytý neobyčejný čajovo-bylinný poklad!)
"Při čajových obřadech a ochutnávkách se obvykle k čaji dostaneme, když je již vysypaný z dózy, sáčku či krabičky. Hostitel čaj umístí do speciální prezentační misky a nechá všechny hosty, aby si čaj důkladně prohlédli. Společně s čajem může ukazovat i původní balení, je-li nějakým způsobem zajímavé. Je to vzácný okamžik, kdy lze obdivovat čaj (jeho balení) i misku ve které je nasypán. Důležité je to například při tradičním japonském obřadu." 


Ať čaj vybalujete z čehokoliv, užijte si to! Zaměřte se na čaj, jako by byl středem Vesmíru (1)! Zkuste postupovat podle následujících sedmi kroků (platí pro toho, kdo čaj připravuje a nabízí (hostitel) i pro všechny přítomné účastníky (hosté):


1. nespěchejte – máte jedinečnou možnost si čaj podrobně prohlédnout v jeho suché formě, zjistit jak list vypadá, jaký má tvar, zda je stejnoměrný, rolovaný nebo jen tak lehce stočený, zda má svěží barvu a jakých odstínů barevnost nabývá, dokonce můžeme k čaji lehce přičichnout a seznámit se s jeho vůní;
2. buďte zvědaví a zvídaví – zjistěte (zeptejte se hostitele) informace o vzniku čaje a jeho pouti do Čech, kdo jej vyrobil a dovezl, jak byl čaj vyroben, jak se bude připravovat a co v něm hledat za typické či atypické projevy, a jak k tomuto konkrétnímu čaji přistupovat;
3. buďte všímaví – v průběhu prezentace čaje si můžete prohlédnout nádobí, jež bude k přípravě čaje použito aniž byste jej brali do rukou (hostitel vás může sám k prohlížení vybídnout nebo vám nějaký zajímavý kousek z výbavy svěřit k prohlédnutí, … pokud se tak stane, berte nádobí opatrně, obouruč a stejně tak jej podávejte ostatním (poslední host jej vrátí stejným způsobem hostiteli);
4. buďte maximálně uvolnění a koncentrovaní – jen tak vám půjde čaj sám naproti a sdělí vám i záležitosti jinak nepostřehnutelné. V průběhu pití čaje se můžete zaměřit na nálev samotný – obdivovat jeho barvu, průzračnost a jiskru. Můžete sledovat, zda se nálev při chladnutí nezakalí a zda jsou jednotlivé nálevy vyrovnané chuti, nebo jak a čím se liší. Prázdný šálek si zasluhuje podobnou pozornost. Je to prostředek pro obdivování vůně čaje. Z právě dopitého šálku lehce zjistíte, jak čaj voní a jak se vůně chladnutím šálku proměňuje. Skutečně je co obdivovat! Posledním zastavením bývá vyluhovaný čaj. Prohlédněte si smočené čajové lístky (hostitel nechá obvykle kolovat konvičku s rozluhovaným čajem, nebo čajové lístky přemístí na vhodnou plochou misku. Pokud je čaj skutečně obdivuhodný, ukazuje hostitel jeho jednotlivé lístky speciálním prezentačním nástrojem – malou plochou lopatkou, jež je obvykle a nesprávně označována jako „menší lopatka“ či „lopatka na drobný čaj“);
5. nenechte se vyrušovat či rušit - plně se věnujte čajovým nálevům, ... třeba se dostanete do flow;
6. čajovou nebo bylinnou ochutnávku si dobře užijte (vyčleňte si dostatek času, připravte oblíbené nádoby, kvalitní vodu), nechte jí proběhnout na vašem oblíbeném místě (nebo si takové místo vytvořte), pohodlně se oblečte, přichystejte čistou vodu na pití (pro průběžné osvěžení chuti), trochu rozemleté kávy (k osvěžení čichu) a kousky chleba neutrální chuti;
7. ochutnávejte sami, dělejte si podrobné poznámky... (ovšem, potřebujete-li své bezprostřední dojmy a vjemy ihned sdílet, ochutnávejte s blízkými lidmi, v rodině či s přáteli)!

(1) viz článek ... pijte čaj a zažívejte radost! v BLOGu webu NepustilTea.cz

poznámka:
článek upraven podle původního textu, zveřejněného 22.1.2013 na starém blogu "degustace čajů"

související články:
Jak ochutnávat čaje a byliny - 01
Jak ochutnávat čaje a byliny - 02