Oslizák líbezný (lat. Aegle marmelos), známý také jako „Bael“ (anglicky) nebo „Vilvam“ v tamilštině, je tropický strom pocházející z indického subkontinentu, který má hluboké kořeny v ajurvédské medicíně, hinduistické spiritualitě a místní kuchyni. Tento strom z čeledi routovitých (Rutaceae) je ceněn pro své plody, listy i kůru, které nacházejí využití v tradičním léčitelství i náboženských rituálech.
Strom je středně velký, opadavý dorůstající výšky 6–8 (někdy i 12) metrů. Má robustní kmen s šedohnědou kůrou a větve často pokryté trny. Listy jsou trojčetné, lesklé, s charakteristickou vůní, která se uvolňuje při rozdrcení. Květy jsou drobné, zelenobílé, vonné a objevují se v hroznovitých květenstvích. Plody, nazývané „bael“, jsou kulaté až oválné, s tvrdou dřevnatou slupkou, která ukrývá sladkou, aromatickou dužinu s mnoha semeny.
Původem je oslizák z Indie a v současné době je pěstován a rozšířen po celé jihovýchodní Asii, včetně Srí Lanky, Thajska, Pákistánu, Bangladéše a Barmy. Dobře prospívá v tropickém a subtropickém podnebí, preferuje dobře odvodněnou půdu a snáší sucho. Strom je odolný a nenáročný, což z něj činí oblíbenou volbu pro zahradníky i drobné zemědělce. Pokud byste jej chtěli mít v květináči doma, je to možné. Semena opatříte i v Čechách. Rostlina vám bude při dobrém hnojení, letnění a správném přezimování (světlo a chlad) prosperovat. Patří mezi stromky, které lze dobře tvarovat jako bonsaj v miniaturní stromy. Oslizák pěkně kvete a dokonce vytváří plody.
V ajurvédě je oslizák považován za „zázračnou rostlinu“ a využívá se z něj kůra i listí. Nejpoužívanější jsou plody, jejichž dužina je bohatá na vlákninu, vitamíny (zejména vitamín C), minerály (vápník, fosfor) a antioxidanty. V lidové léčitelské praxi se používá se k léčbě zažívacích potíží, jako jsou průjmy, úplavice nebo zácpa. Vědecké studie potvrzují, že oslizák obsahuje bioaktivní látky, jako jsou alkaloidy, flavonoidy a kumariny, které mají protizánětlivé, antidiabetické a antimikrobiální účinky.
V hinduismu je oslizák považován za posvátný strom spojený s bohem Šivou. Listy oslizáku, nazývané „bilva patra“, jsou klíčovou součástí rituálů a obětin v chrámech. Věří se, že nabízení těchto listů Šivovi přináší požehnání a duchovní očistu. Strom je také spojován s bohatstvím a plodností, a proto je často vysazován v blízkosti chrámů a domácností.
Plody oslizáku se konzumují čerstvé, sušené nebo ve formě džemů, sirupů a nápojů. Dužina má sladkokyselou chuť připomínající směs citrusů a manga. V Indii je oblíbený osvěžující nápoj „bael sharbat“, který se připravuje smícháním dužiny s vodou, cukrem a někdy i mlékem. Zralé plody se také suší jako plátky (pro čaj) a melou na prášek, sloužící jako přísada do pokrmů nebo léčivých přípravků.
Často se lze setkat i s čajovými blendy, které obsahují kousky oslizáku a dávají nálevu velmi zajímavé aroma a chuť, která se těžko popisuje. Je to kombinace lehké máslovosti, sladkosti, citrusovosti a dalších příjemných tónů (med, skořice, karamel, náznaky vanilky…), které se kombinují s právě použitým čajem. Doporučuji si pořídit již hotovou směs nebo sušené plátky oslizáku, ty podrtit (což jde to velmi špatně, plod je po usušení extrémně tvrdý) a připravit si čajové blendy vlastní – ideálně smícháním s oblíbeným čajem. Z Thajska je známý blend „Thai Bael Fruit Black Tea“. Čaj připravíme snadno. Do středně veliké vyhřáté konvičky vložíme 2-4 vrchovaté polévkové lžíce blendu, zalijeme vroucí vodou (0,5 l), luhujeme dle chuti (min. 5 minut) a slijeme.
Silný nálev z plodů oslizáku je ideální na léto – připravíme jej horký, šokově zchladíme ledem (tj. nalijeme do sklenic přímo na led)… a případně dosladíme 😊.
Článek (č. 109) pro časopis "VE HVĚZDÁCH" - rodinný časopis č. 127 / červenec a srpen 2025
koupit čaj: 2025 Thajský černý čaj s ovocem bael - bio