Čaj z plodů „mnišského“ ovoce Luo Han Guo…

Luo Han Guo [lo-chan-kuo] (lat. Siraitia grosvenorii), známé také jako mnišské, arthatovo či Buddhovo ovoce, nebo pod anglickými názvy “Monk Fruit“ a „Momordica Grosvenori Swingle Fruit“, je tropická liána pocházející z jižní Číny, především z autonomní oblasti Kuang-si (Guangxi), regionu Kweilin (Guilin). Rostlina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) je dobře známá ve všech asijských tradičních medicínách a má své místo i v buddhistické spiritualitě. Běžně se využívají upravené plody, syrové listy a kořeny.
 
Luo Han Guo je popínavá liána šplhající po okolních rostlinách pomocí úponků. Dorůstá délky 3–5 metrů a při pěstování se vyvazuje na horizontální drátěné sítě. Má úzké, srdcovité listy dlouhé 10–20 cm, které jsou lesklé a vydávají jemnou vůni při rozdrcení. Květy jsou drobné, žluté, a plody jsou podobné kiwi, o průměru až 7 cm, zpočátku zelené, po usušení hnědnou. Pod tenkou slupkou se skrývá sladká dužina s s velkými k sobě přimknutými semeny. Divoce se vyskytuje velmi vzácně, a proto je od 1813 pěstováno uměle. Ročně se vyprodukuje pouze kolem 10 tisíc kusů. Plody se syrové – kvůli nedobré chuti – nepoužívají, musí se pomalu sušit při vyšších teplotách ve speciálních píckách.
 
Jeden z názvů rostliny odkazuje na buddhistické mnichy (arhaty), kteří tuto rostlinu pěstovali již ve 13. století v horských oblastech Kuang-si. Legenda praví, že mniši vnesli do plodů svou péči a lásku, což mu dodalo léčivé vlastnosti. Vědecký latinský název Siraitia grosvenorii je poctou Gilbertu H. Grosvenorovi (1), prezidentu National Geographic Society, který v 30. letech 20. století pomáhal financovat výzkum této rostliny. V Číně je Luo Han Guo považováno za „ovoce dlouhověkosti“ – v TČM (tradiční čínské medicíně) se Luo Han Guo používá při onemocněních dýchacích cest, při zažívacích potížích a považuje se za tonikum pro plíce a imunitní systém.

V současnosti je Luo Han Guo ceněno jako přírodní nízkokalorické sladidlo, ideální pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi (má pouze 174 kcal (730kJ / 100 g). Extrakt z plodů s karamelovo-oříškovou chutí se tak používá se v nápojích, pečivu, omáčkách nebo jako sirup. V kosmetice se prášek z plodů využívá pro čištění pleti a zubů, díky svým antioxidačním vlastnostem. Plody obsahují 25–38 % sacharidů (fruktóza, glukóza), ale jejich sladkost pochází především z mogrosidů (mogrosid V tvoří asi 1 % dužniny). Dále obsahují flavonoidy, esenciální oleje, 18 základních aminokyselin, vitamíny (zejména C) a minerály. V USA má extrakt z Luo Han Guo status GRAS (obecně považován za bezpečný) od FDA od roku 2011. V EU je klasifikován jako „nový potravinářský produkt“ a čeká na plné schválení, kvůli nedostatku klinických studií. Při běžném užívání nejsou známy vedlejší účinky, ale doporučuje se opatrnost během těhotenství a kojení kvůli omezeným datům.

Plod je před použitím vhodné rozdrtit na menší kusy nebo rozemlít na prášek. Čaj se připravuje velmi jednoduše. Část plodu (dužiny i se slupkou, resp. přiměřené množství prášku) zalijeme vroucí vodou a luhujeme. Vzniklý sladký nálev odléváme dle potřeby a rozluhovaný plod opětovně zaléváme vroucí vodou. Získáme tak mnoho nálevů a z jednoho celého plodu nálevů nepočítaně (několik litrů) 😊. Rozdrcené Luo Han Guo lze přidat k jakémukoliv čaji a prášek používat ke slazení (například při pečení apod.).

luo_han_guo_02

koupím si "Luo Han Guo"

LEGENDA / POZNÁMKY

(1) Gilbert H. Grosvenor stál v čele National Geographic Society celých 50 let!
(2) xxx