Čaj, kameny a duše Ašska

Malá místnost v muzeu voní čajem. Na stolech leží vedle čaje i kousky hornin, které většina z nás míjí cestou lesem, aniž by jim věnovala pozornost. „Ašská čajová pohoda“ není obyčejná degustace – je to setkání, kde se čaj stává branou k čajovým příběhům, kamenům i samotné krajině Ašska.

„Čaj tě donutí zastavit se, uklidnit a přemýšlet. A přesně to dnes lidem chybí,“ říká Zdeněk Nepustil, ašský rodák, který se čaji věnuje už přes čtyřicet let.

Jak to celé začalo
První pokusy o společné ochutnávky se v Aši objevily už v roce 2012. Skutečný rozjezd ale přišel v lednu 2016 – a do prosince 2024 se z „čajové pohody“ stal pravidelný měsíční rituál. Na chvíli musela tradice utichnout, teď se ale vrací v nové podobě.

„Ta první verze byla hlavně o čajích – obvykle jedna země a její čaje. Postupně se přidávaly byliny, minerály, horniny… až jsme dospěli k formátu, kde se stejným dílem věnujeme čaji a neživé přírodě“, vysvětluje Zdeněk Nepustil.

Čajomilové sobě
Každé setkání má trochu jinou tvář. Účastníci si čaj připravují sami, zkouší různé postupy, porovnávají chutě a vůně, diskutují. Vrcholem roku je prosincová akce „Ašští čajomilové sobě“.

„Každý donese to, co má rád – čaj, dobroty, zážitky. Je to jediná degustace, kde nemusím nic dělat a účastníci vaří čaj mně“, říká Zdeněk Nepustil s úsměvem.

Nová kapitola: čaj v krajině
Od roku 2026 se „AČP“ vydá ještě dál – doslova ven. Čaj budeme občas vařit přímo v přírodě, na místech, kde kameny „bydlí“ a „mluví“ samy za sebe.

„Vezmu vodu, vařič, čaj a šálky… Sejdeme se třeba na Hainbergu u kamenného stolu. Ve stanoveném čase. Kdo přijde, zažije čaj v krajině,“ plánuje Zdeněk Nepustil. „Čaj tak propojí lidi s duší neživé přírody Ašska – a dá jim šanci vidět věci, kolem kterých běžně chodí bez povšimnutí.“

Od Plzně po Asii
Za sebou má k tisíci degustací po celé republice, nejdelší šňůru v Plzni – 51 měsíců v kuse. Čaji propadl už v 80. letech, kdy se k nám pravého čaje dováželo jen minimum. Po revoluci ho zaujala vlna nových čajoven, kde trávil hodně času a začal cestovat do Asie.

„Nejblíž mám k Thajsku a Vietnamu. Nejen chuťově, ale i proto, že jsem tam byl opakovaně a strávil hodně času přímo v terénu, na čajových plantážích,“ vypráví Zdeněk Nepustil. „Čaj je jako víno – dvě vinice, stejná odrůda, ale jiná poloha, jiný výsledek. U čaje je to podobné, každá plantáž a její čaj má svou nezaměnitelnou duši.“

Čaj, byliny a čokoláda
Kromě čaje dováží i byliny, jako je hořký meloun nebo „bylina nesmrtelnosti“. A právě z hořkého melounu vznikl jeho další nápad – bylinná čokoláda.

„Vymyslel jsem čokoládu, do které je zapracován hořký meloun. Vznikl tak funkční produkt vhodný i pro diabetiky – málo cukru, hodně byliny a úžasná hořkosladká chuť. To je podle mě věc, která může měnit svět,“ usmívá se Zdeněk Nepustil.

Kdo za tím stojí
Jeho životopis je pestrý jako směs čajových lístků – od strojařsko-textilního učebního oboru přes hornickou geologii, práci v geologickém průzkumu, IT, truhlářství, až po úřednickou kariéru na MěÚ v Aši. Po celou dobu si ale nechával prostor pro čaj a kameny.

„Čaj je pro mě zábava, cesta k poznání i sebepoznávání. Pomáhám lidem objevovat jeho chutě, účinky i velmi dobře skrytou duši. Příprava a pití čaje vyžaduje čas a ten je dnes pro každého vzácností“ shrnuje Zdeněk Nepustil.

Proč Ašská čajová pohoda a kameny?
„Protože kámen je oknem do minulosti, svědek dob, kdy člověk neexistoval. V každém kameni je ukryté tajemství - přítomný okamžik nekonečna. Stačí jej rozlomit a podívat se... Kámen nám připomíná věčnost, neměnnost a stabilitu. Naproti tomu čaj je esencí konkrétní přítomnosti v ryzí formě, která jeho dopitím zmizela. Čaj je věc efemérní, vyžadující klid, zastavení, kontemplaci a pokoru. Propojení kamenů a čaje je spojením věčnosti a přítomnosti.“

„A můžeme jít ještě hlouběji,“ dodává Zdeněk Nepustil.

„Vezmeme-li čaj do přírody a zkusíme-li praktikovat „iši-joku“, což je doslova „terapie koupání v kamenech“, zažijeme propojení přítomnosti a věčnosti na vlastní kůži.“

Víte, že…? (Zdeněk Nepustil v kostce)

Čajová cesta – pije čaj od 80. let, první thajské čaje přivezl v roce 2006. Od té doby uspořádal kolem tisíce degustací po celé republice.
Geolog – vystudoval hornickou geologii, dlouhá léta působil v geologickém průzkumu, dnes popularizuje geodiverzitu Ašska prostřednictvím geovycházek a výzkumu geomorfologického fenoménu „Čertovy skály“.
Certifikace – držitel certifikátu korejského čajového obřadu, spoluzakladatel moderní gastronomické profese „teatender“ (kvalifikovný specialista na čaj) a školitel čajové kultury v gastronomii.
Projekty a webyDobreCaje.cz, CajovaSkolka.cz, DegustaceCaju.cz, GeologieAsska.cz, GeoVychazky.cz, CertovySkalyAs.cz, BylinnaCokolada.cz.
Inovátor – autor a realizátor nápadu bylinné čokolády s hořkým melounem.
Další aktivity – průvodce půsty s opakovanou praxí v dlouhém hladovění až 42 dní, tvůrce spojení čaje, bylin a geologie, „georanger“ (živý průvodce neživou přírodou), soukromý badatel se zájmem o geodiverzitu Ašska a její ochranu.

upraveno podle původního textu Katty Butaki
původní text publikován 1.10.2025 v Listech Ašska (č.18/2025)

asska-cajova-pohoda-01-v02-2025-09-24-slepa-degustace-caju-a-poznavani-asskych-kamenu-hornin

asska-cajova-pohoda-01-v02-2025-09-24-slepa-degustace-a-asske-horniny-a-mineraly